Chilipaprika
Chili on nimitys, jota käytetään kapsaisiinipitoisuudeltaan suurista paprikoista. Chilipaprikat ovat tulisen makuisia vihanneksia. Chilipaprikalajikkeita on lukuisia ja ne vaihtelevat väriltään, muodoltaan ja tulisuudeltaan miedosta vahvaan. Chilejä voidaan käyttää mausteina ja raaka-aineina eri ruoissa. Monet maustekäyttöön soveltuvat lajit ovat huonosti tunnettuja ja osa myös uhanalaisia. Wikipedia
Chilipaprikaa voi viljellä kasvukaudella kasvihuoneessa, lasitetulla parvekkeella, lämpimässä paikassa avomaalla sekä sisätiloissa ympäri vuoden, mikäli kasvi saa talvella lisävaloa. Chilipaprikoita kasvattaessa, siemenistä tai valmiista taimista, kannattaa aina varmistaa lajikkeen tulisuus. Kapsaisiinin vahvuutta mitataan Scovillen asteikolla (SHU, Scoville Heat Units). Mitä korkeampi luku, sitä tulisempi maku. Kaupallisesti käytetään 0–10-asteikkoa, jossa paprika saa arvon 0.
Chililajikkeita on vielä paprikaakin enemmän. Siemen- ja taimivalikoimissa on tarjolla muodoltaan pyöreitä ja pitkulaisia paprikalajikkeita. Värivalikoima ulottuu punaisista ja keltaisista violetteihin ja valkoisiin. Lajikkeesta ja kasvatustavasta riippuen kasvin korkeus on 30-100 cm.
Kuten paprikakin, chilipaprikat vaativat lämpimän, valoisan ja tuulensuojaisen paikan. Istutusväli on lajikkeesta ja kasvutavasta riippuen 20-50 cm.
Tilaa ChilipeikkoChilipaprikat voi säilöä kuivattamalla hedelmät.
Chililajikkeita tulisuuden mukaan (Wikipedia):
Lajike | Tieteellinen nimi | Tulisuus (0–10-asteikossa) | Tulisuus (Scovilleasteet) |
---|---|---|---|
Ramiro | Capsicum annuum | 0 | <1 000 |
Ortega | Capsicum annuum | 2 | 1 000–3 000 |
Super Red | Capsicum annuum | 3 | ? |
Jalapeño | Capsicum annuum | 3 | 2 500–8 000 |
Homera | Capsicum annuum | 3 | ~10 000 |
Nattaly | Capsicum annuum | 3 | ~10 000 |
Hungarian Wax | Capsicum annuum | 3 | 5 000–15 000 |
Serrano[4] | Capsicum annuum | 4 | 10 000–23 000 |
Lemon Drop[5] | Capsicum baccatum | 4 | 5 000–30 000 |
Jalapeño Gaucho | Capsicum annuum | 4 | ~50 000 |
Super Chili | Capsicum annuum | 4 | 40 000–50 000 |
Cayenne Golden | Capsicum annuum | 5 | 70 000–85 000 |
Cheyenne[6] | Capsicum annuum | 5 | <50 000 |
Orange Flame | Capsicum annuum | 5 | ? |
Star Flame | Capsicum annuum | 5 | ? |
Medina | Capsicum annuum | 5 | ? |
Bubba | Capsicum baccatum | 6 | ? |
Rawit | Capsicum annuum | 6–7 | ~100 000 |
Aji Cristal[7] | Capsicum baccatum | 6–7 | >100 000 |
CAP 220[8] | Capsicum baccatum | 6-7 | >100 000 |
Habanero Orange[9] | Capsicum chinense | 10 | 120 000–325 000 |
7pod/pot | Capsicum chinense | 10++ | 100 000–500 000 |
Naga Morich[10] (Naga Jolokia, Bhut Jolokia, Nai Mirris ym…) | Capsicum chinense | 10+++ | 800 000–1 041 000 |
Trinidad Moruga Scorpion[11] | Capsicum chinense | 10+++ | 2 000 000 |
Carolina Reaper (HP22B) | Capsicum chinense | 10+++ | 2 200 000 |